Co je to pleťové sérum?

Publikováno 17.2.2023

Sérum je velmi koncentrovaný produkt k ošetření pleti. Je to vlastně ten nejkoncentrovanější přípravek co se obsahu účinných látek týče. Obecně se dá říci, že nejvyšší obsah účinných látek mají produkty profesionálních kosmetických značek.

Jaká je úloha séra v péči o pleť?

Sérum se aplikuje na pokožku pro řešení konkrétního problému pleti. Oproti krému má lehčí konzistenci a dokáže na správně vyčištěné pleti proniknout do hlubších vrstev pokožky. Díky tomu je jeho účinek patrný již po několika dnech správného používání.

Pleťová séra mohou řešit mnoho konkrétních problémů s pletí, akné, mastnější typ pokožky s velkými póry, suchost pleti a ztrátu hydratace, tím pádem i vrásky a ochablost pleti, kuperózu, pigmentové skvrny a mnoho dalších potíží. Séra často obsahují více látek najednou, tedy koktejly účinných látek, a mohou obecně řešit více problémů s pletí naráz, např. mohou mít obecně antiagingový efekt pro zralou pleť apod. 

Kdy začít používat sérum?

To je zajímavá otázka a často se mylně domníváme, že na použití séra je dost času. Opak je ale pravdou. Naše pokožka začíná přirozeně stárnout již kolem 25. roku života. Intenzivně tak začíná ubývat kolagenových a elastinových vláken, pokožka ztrácí schopnost udržovat ideální množství vody, ztrácí svou pružnost a postupně dochází k jejímu ochabování. Stejně tak se začínají objevovat i jiné konkrétní obtíže s pletí.

Jak správně sérum používat?

Sérum se používá ráno nebo večer na vyčištěnou pleť. Malé množství koncentrované látky, obvykle stačí pár kapek, lehce vklepejte do pokožky obličeje, krku i dekoltu. Po úplném vstřebání použijte krém. 

Obecné příklady pleťových sér:

Séra hyaluronová - obsahují velké množství hyaluronové kyseliny, která dodává pokožce vlhkost a pomáhá jí vodu udržet. Tím předchází suchosti pleti a zvýšené tvorbě vrásek. Často se aplikuje i preventivně jako prevence před tvorbou vrásek. Pro správný efekt je ideální obsah kyseliny hyaluronové s více molekulárními hmotnostmi.

Séra na kuperózu - jsou určena pro pleť se sklony k zarudnutí a křehkým kapilárám, s kuperózou a začervenáním. Mají uklidňující efekt, posilují jemné kapiláry a chrání pleť před nepříznivými vlivy prostředí. Mají výrazný efekt na popraskané žilky, které redukují a zpevňují. 

Séra s vitaminem C - vitamín C je velmi silným antioxidantem. Používá se při bělení pleti, chrání pleť zasaženou oxidačním stresem, zejména po působení UV záření, stresu či únavy nebo napravuje škody způsobené znečištěným prostředím.

Séra s retinolem - retinoidy neboli deriváty vitamínu A, mezi než patří i retinol, se využívají se nejen pro lokální léčbu akné, působí protizánětlivě, redukují tvorbu kožního mazu a stahují póry, ale zejména urychlují proces obnovy pokožky, jehož výsledkem je sjednocení tónu pleti, vyhlazení jemných vrásek, zmírnění hlubších vrásek, odstranění pigmentových skvrn a celkově hladší a jemnější pleť.

POZOR! Použití retinoidů má svá pravidla a do denní rutiny se musí zavádět postupně, neboť mohou mít i dráždivé účinky. Budeme se jim věnovat v samostatném článku. 

Séra antiagingová, liftingová či kolagenová - mají různé názvy podle účinku zaměření. Obecně jsou to ale séra proti stárnutí pokožky a pro omlazení. Obsahují koktejly účinných látek jako je kyselina hyaluronová, kolagen, kmenové buňky, antioxidanty a další vitamíny a minerály, mořské řasy, enzymy, peptidy a mnoho dalších látek. Jejich hlavním účinkem je pleť chránit před oxidačním stresem, posilovat tvorbu kolagenu, dodávat potřebnou vlhkost, obnovovat kožní bariéru a tím vším zpomalovat známky stárnutí. 

Oční séra - pracují na podobném principu jako pleťová séra, avšak nejsou tak koncentrovaná, protože pokožka kolem očí je velmi tenká. Jsou velmi jemná, aby nedráždila citlivou pokožku v okolí očí. Oční séra jsou zaměřena na konkrétní problém u očního okolí - unavená pleť, otoky, vrásky, tmavé kruhy pod očima apod. Jejich struktura je většinou gelová, proto se skvěle vsáknou, neobsahují mastné složky. Gelové produkty můžete použít i na horní víčko a jemně je bříšky prstů vklepat od vnitřního koutku směrem k vnějšímu.

TIP! Séra se dají použít i lokálně pouze v místě daného problému. Trápí-li vás pupínky třeba jen na bradě, použijete zklidňující sérum pouze tam, zatímco třeba hydratační sérum můžete použít na pokožku celého obličeje, krku i dekoltu. 

Pamatujte! Aby mělo sérum ten správný efekt na daný problém, je nutné ho aplikovat na dokonale vyčištěnou pokožku. Jinak nepronikne dostatečně hluboko do pokožky a jeho účinky pak nemusí být správné. S výběrem vhodného séra vám vždy nejlépe poradí vaše kosmetička.