Pleť potřebuje hydrataci i v zimě!

Publikováno 17.1.2023

Naši pleť je potřeba udržovat optimálně hydratovanou bez ohledu na roční období. Víme, bez vody ztrácí pleť pružnost, je suchá a více se odlupuje, tím pádem je citlivá a podrážděná. Tvoří se výraznější vrásy a celkově vypadá nezdravě. Přidávají se i nepříjemné pocity suchosti a pnutí.

Působení větru, mrazu, nízká vlhkost ve vytápěných místnostech a náhlé přechody ze zimy do tepla narušují přirozené regulační mechanismy naší pokožky. Zima ubírá pleti vlhkost a narušuje kožní bariéru.

Jaké tedy volit v zimě produkty, aby si pleť udržela svou optimální hydrataci?

Klíčem péče o pleť v zimním období je důkladná hydratace a posílení její přirozené ochranné bariéry. Vyživená a hydratovaná pleť se s výkyvy teplot, mrazem, větrem, ale i suchým vzduchem z klimatizace a podobnými nepříznivými vlivy vyrovná daleko lépe.

Obavy z mýtu, že hydratační krém či sérum nebo jiný přípravek může v zimě na pleti zmrznout, jsou dnes už zcela neopodstatněné. Tak jako se vyvíjí jiné obory, i kosmetická péče se posunula výrazně kupředu a díky kvalitnímu obsahu hydratačních látek v profesionálních kosmetických produktech, které proniknou při správné péči hluboko do pokožky, se takového efektu nemusíme obávat.

Nejpoužívanější hydratační látkou je kyselina hyaluronová. Ideální je produkt s kombinaci nízkomolekulární a středně nebo vysokomolekulární kyselinou hyaluronovou, která zajistí hydrataci jak hlubších vrstev tak i povrchu pokožky. 

Řeknete si možná logicky, dobrá, v hloubce voda nezmrzne, ale co na povrchu? I to má samozřejmě řešení. Hydrataci většinou zabezpečíme kvalitním sérem, které má nevyšší koncentrace kyseliny hyaluronové. A abychom ochránili naši pleť na povrchu, pak je na řadě kvalitní krém. Pleť ochrání jako vnější bariéra. To platí pro jakékoliv roční období, kožní bariéra je nutná. V zimě ale právě proto doporučujeme krém lehce hutnější.

Nezapomínejte na sluníčko

I sluníčko může naši pokožku ovlivňovat v zimě, protože 80 % UVA a UVB záření proniká i skrz mraky v mrazivých dnech. Pokud se chystáte na hory, přibalte si do své kosmetické taštičky také krém na opalování. Čím vyšší je nadmořská výška, tím více bude vaše pleť vystavena UV záření.  Bohužel navíc v zimě se sluneční paprsky ještě více odrážejí od sněhu a tím více mohou vaši pokožku poškodit. 

TIP! V zimě dejte více pozor i na teplou či horkou vodu nebo na saunu apod. Horká voda a teplo více otevírá póry, pokožka je pak citlivější, rychle ztrácí kožní bariéru i hydrataci. Nikdy nechoďte do mrazu ihned po teplé koupeli nebo po sauně a už vůbec ne bez správně ošetřené pokožky. Ideální je pleť správně ošetřit alespoň 20 - 30 minut před odchodem ven.