Ultrazvuková špachtle - nesmysl nebo užitečný pomocník?

Publikováno 5.1.2023

Používání ultrazvukové špachtle je v kosmetických salonech velmi rozšířené a v kosmetickém ošetření má zásadní význam. Má však takové účinky, jaké se mnohdy prezentují? 

Obecně se uvádí, že ultrazvuková špachtle dokonale vyčistí pokožku a nabízí se často v salonech i jako samostatné ošetření. Není to ale tak úplně pravda. 
 
Co se týče čištění ultrazvukovou špachtlí jako samostatného ošetření, tady musíme upozornit, že nemá smysl. Kosmetické ošetření, aby bylo efektivní, má několik zásadních kroků, které na sebe logicky navazují. Hloubkovému čištění špachtlí musí vždy předcházet povrchové čištění pleti a navazovat na něj musí zapracování aktivních látek, např. kyseliny hyaluronové, následuje kosmetická masáž pro aktivaci odplavování odpadních látek po čištění do lymfatického systému a další kroky jako je aplikace masky aj. Samostatné použití špachtle bez těchto kroků je bez efektu a může mít i negativní vliv na pleť.
 
Ultrazvuková špachtle pracuje na principu vysokofrekvenčních vibračních pulsů, které dokáží proniknout do hloubky pokožky, a díky nim má pro pleť dva významné účinky:
 

1. Dokáže efektivně připravit pleť pro každé ošetření.

  • na pokožce provede jemný peeling a pomůže z povrchu pleti odstranit odumřelé pleťové buňky. 
  • jemnými vibracemi na povrchu pokožky pomůže otevřít a zprůchodnit póry v pleti a posunout případné nečistoty a maz k povrchu pokožky, přebytečný maz odstraní. Pleť tak připraví na další čištění či penetraci aktivních látek.
  • svým mechanickým působením též pokožku prokrví, podpoří jemnou mikrocirkulaci, tím urychluje hojivé procesy a má protizánětlivý účinek.

2. Umí pomoci vpravit účinné látky obsažené v sérech do připravené pokožky a následně ji uzavře. 

Pro dokonalé vyčištění určitých typů pleti jako je pleť mastná, nečistá, s rozšířenými póry apod. je ale obvykle nutné i ruční čištění. Ultrazvuková špachtle je u takových typů pleti dobrým pomocníkem.
 
TIP! Vaše kosmetička nejlépe ví, kdy ošetření ultrazvukovou špachtlí použít a jaké jsou její účinky na pokožku. Vhodně zvolí konkrétní kombinace čištění a ošetření Vaší pleti. Adekvátní použití ultrazvukových vibrací při kosmetické ošetření pleti může být pro pleť jen přínosem.
 
POZOR! Špachtle jako prostředek pro hloubkové čištění patří do rukou pouze odborníkovi a nesmí být použita častěji než je zhruba 4 až 5 týdenní cyklus obnovy pleti. Při častém použití (stejně jako u nadměrného použití jiných peelingových postupů) hrozí poškození povrchu pokožky a vznik citlivé pleti. Naopak pokud chcete ultrazvukovou špachtli použít jako prostředek pro zapracování účinných látek v sérech a koncentrátech, pak její použití doma doporučujeme.
  
Špachtli nepoužívejte v těhotenství, pokud máte kardiostimulátor nebo jste onkologický pacient. Jakékoliv poškození pokožky je též kontraindikací pro její užití.