Zázrak jménem kyselina hyaluronová

Publikováno 14.12.2022

Kyselina hyaluronová je v kosmetice i medicíně hitem. Důvod je jednoduchý, je to účinná hydratační látka, která má neuvěřitelnou schopnost vázat na sebe vodu, přitahuje ji jako magnet. Díky této vlastnosti hydratuje Vaši pleť a vodu pomáhá v pleti udržet.

V lidském těle se vyskytuje přirozeně, vytvářejí ji naše buňky. Spolu s kolagenem a elastinem je hlavní složkou pojivové tkáně, která obklopuje naše kožní buňky. Kyselina hyaluronová tedy vlastně spojuje vlákna kolagenu a elastinu v naší pokožce. Mladá, zdravá pleť obsahuje velké množství kyseliny hyaluronové, s věkem se ale vytrácí a snižují se její stávající zásoby. To způsobuje vysušování pokožky, které je jedním z faktorů způsobujících viditelné známky stárnutí pleti a to zejména jemné vrásky, ztrátu pružnosti pleti stejně jako nepříjemné pocity suchosti.

Kyselina hyaluronová versus hyaluronát sodný

Kyselina hyaluronová je polysacharidová molekula, tedy složitý cukr. Sama o sobě je kyselina nestabilní, proto se v kosmetice používá i v lidském těle se vyskytuje ve formě své soli, tzv. hyaluronátu sodného. Ovšem komerční název kyselina hyaluronová je tak zažit, že se běžně používá.

Proč je v péči o Vaši pleť takovým fenoménem a s čím dokáže pomoci?

Hyaluronát má úžasnou schopnost na sebe navázat obrovské množství vody. Uvádí se, že 1 g hyaluronátu na sebe naváže až 10 litrů vody.  Proto je tedy kyselina hyaluronová pro správnou hydrataci pleti naprosto nezbytná.  Zachování optimální hydratace je klíčem ke zdravé normální pleti a pro co největší oddálení známek stárnutí. 

Pravidelnou aplikací tedy můžete hydrataci, pevnost a pružnost Vaší pokožky podpořit.

Není kyselina jako kyselina

U kyseliny hyaluronové ovšem platí jedno velké ALE.... které je podstatné. Není důležitá až tak koncentrace této látky v kosmetickém produktu. Důležité jsou velikosti jejích molekul, tzv. molekulární hmotnost. To, jak moc pronikne kyselina hyaluronová do naší pokožky závisí na velikosti jejích molekul. Velikost molekuly kyseliny hyaluronové tak jednoznačně rozhoduje o výsledném efektu na pleti a tím pádem o kvalitě používaného produktu.
 
V kosmetických přípravcích se používají 3 typy kyseliny hyaluronové:
 
- molekuly velké, tzv. vysokomolekulární kyselina hyaluronová (nebo kyselina hyaluronová s dlouhým řetězcem). Velké molekuly zůstávají na povrchu pokožky, protože pórem pokožky díky své velikosti neproniknou hlouběji, a tam ji hydratují a chrání. Působí zejména na vrásky v nejsvrchnější vrstvě pokožky. 
 
- středně velké molekuly, tzv. středněmolekulární kyselina hyaluronová (nebo kyselina hyaluronová se středně dlouhým řetězcem). Střední molekuly mají podobný účinek jako velké molekuly.
 
 - malé molekuly, tzv. nízkomolekulární kyselina hyaluronová (nebo kyselina hyaluronová s krátkým řetězcem). Malé molekuly pronikají hlouběji do vrstev, kde vznikají hluboké vrásky. Po navázání velkého množství vody svým objemem vyplní prostor mezi buňkami a tím vrásky zevnitř vyhladí. 

Jaké typy kyseliny hyaluronové potřebuje naše pleť?

Ideální je přítomnost více velikostí molekul kyseliny hyaluronové v kosmetickém přípravku, aby byla zaručena optimální hydratace všech vrstev pokožky. To ale v běžně v kosmetických produktech bohužel nenajdeme. Pokud je, a to je velmi časté, použita třeba jen vysokomolekulární nebo středněmolekulární kyselina hyaluronová, ta zůstane na povrchu a sice hydratuje povrchovou vrstvu pokožky, ale díky té své masivní schopnosti vázat vodu má ještě za následek "vytahování" vody z hlubších vrstev pokožky a jejich dehydrataci, což není žádoucí. Ani přítomnost jen samotné nízkomolekulární kyseliny hyaluronové, byť by se zdálo, že hloubková hydratace je důležitější, není ideální, protože hydratace povrchové vrstvy pokožky pak také vázne. 
 
Pravdou je, že s vývojem kosmetiky stále více firem začíná používat kombinace více velikostí molekul ve svých produktech. To bylo dříve spíše výjimkou. Jedná se ale obvykle o profesionální produkty.
 
TIP! Co se týče obsahu velikostí molekul kyseliny hyaluronové v kosmetických produktech, laik toto složení nepozná a výrobce ani nemá povinnost tuto skutečnost na výrobku uvádět. A často neuvádí. Občas je na výrobku uvedena koncentrace kyseliny hyaluronové, ta je ale v podstatě pro posouzení účinku na pleti nepodstatná. Nejlépe Vám poradí vždy Vaše kosmetička, která má nejlepší znalost složení kosmetiky, kterou v salonu používá. 
 
Základní složkou všech profesionálních i domácích produktů v našem salonu je inovativní patentovaná 3D CUBE kyselina hyaluronová se všemi 3-mi velikostmi molekul, čímž je zaručena vysoká kvalita produktů a maximální efekt na Vaší pleti.
 
Pamatujte! Ani ten nejlépe složený produkt nepronikne do hlubších vrstev pokožky a nebude mít efekt bez řádného každodenního čištění pleti.